Dieet & Voeding
Een volwaardig dieet levert brandstoffen, bouwstoffen en beschermende stoffen
Voor een gezond lichaam is het belangrijk dat alle noodzakelijke voedingsstoffen elke dag gegeten worden. Bij een goed dieet kijk je niet alleen naar het aantal Kcal maar ook naar de essentiële voedingsstoffen van het dieet. Met de essentiële voedingsstoffen verlies je geen vet, maar hou je het lichaam gezond. Een gezond lichaam is nodig om vetten verantwoord te kunnen verliezen. Het kiezen van de juiste voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je niet de hele dag met een hongergevoel rondloopt. Bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen leveren minder Kcal, zijn goed voor de darmen en geven een langer verzadigingsgevoel.
Een gezond dieet:
• Levert minder energie dan we op een dag gebruiken
• Bevat alle essentiële voedingsstoffen voor een gezond lichaam
• Zorgt voor langdurige verzadiging en verbeterde stoelgang
• Kan iemand zelf eten koken/klaarmaken, dan is dat goedkoper dan dieet-shakes en dieetrepen
• Is smakelijk en vooral gevarieerd
• Is stimulerend met hulp van een goede deskundige en follow-up en langdurig vol te houden
Het belangrijkste is: follow-up
De controle op het gewicht en het bijsturen van het eetpatroon is het belangrijkst om een dieet te laten slagen. We vallen weer snel in onze oude gewoonten zodra we niet meer opletten wat, wanneer en hoeveel we eten en bewegen. De gewichtsconsulent helpt de cliënt te stimuleren, te informeren en de aandacht bij het juiste eet- en bewegingspatroon te houden. Kom daarom met regelmaat op de gewichtscontroles! Dit geeft de beste stimulans om het gewenste gewicht te bereiken en te behouden op lange termijn.
Richtlijnen dagelijks bewegen:
• Minimaal 30 minuten per dag, bij voorkeur langer (kinderen 60 minuten)
• Wie wil afvallen kan beter iedere dag 60 minuten bewegen. Wie een uur wandelt, verbrandt ongeveer 23 gram vet ! Dit is 210 Kcal. Beweeg matig intensief, dit is stevig wandelen of fietsen, als je zeer weinig beweegt. De sportievere of getrainde afvallers kunnen joggen of hardlopen, wielrennen, spinnen of andere intensieve sporten uitoefenen.
Richtlijn Goede Voeding [Gezondheidsraad.nl]
In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en patronen leiden tot gezondheidswinst. Daartoe heeft de raad de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische ziekten systematisch beoordeeld. Op basis hiervan zijn de nieuwe Richtlijnen goede voeding geformuleerd:
• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon volgens de onderstaande richtlijnen
• Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruinbrood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
• Eet wekelijks peulvruchten
• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
• Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
• Drink dagelijks drie koppen thee
• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
• Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
• Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.